Valentine’s Day


Every February, across the country, candy, flowers, and gifts are exchanged between loved ones, all in the name of St. Valentine. But who is this mysterious saint and why do we celebrate this holiday? The history of Valentine's Day — and its patron saint — is shrouded in mystery. But we do know that February has long been a month of romance. St. Valentine's Day, as we know it today, contains vestiges of both Christian and ancient Roman tradition. So, who was Saint Valentine and how did he become associated with this ancient rite? Today, the Catholic Church recognizes at least three different saints named Valentine or Valentinus, all of whom were martyred.

One legend contends that Valentine was a priest who served during the third century in Rome. When Emperor Claudius II decided that single men made better soldiers than those with wives and families, he outlawed marriage for young men — his crop of potential soldiers. Valentine, realizing the injustice of the decree, defied Claudius and continued to perform marriages for young lovers in secret. When Valentine's actions were discovered, Claudius ordered that he be put to death.

Other stories suggest that Valentine may have been killed for attempting to help Christians escape harsh Roman prisons where they were often beaten and tortured.

According to one legend, Valentine actually sent the first 'valentine' greeting himself. While in prison, it is believed that Valentine fell in love with a young girl — who may have been his jailor's daughter — who visited him during his confinement. Before his death, it is alleged that he wrote her a letter, which he signed 'From your Valentine,' an expression that is still in use today. Although the truth behind the Valentine legends is murky, the stories certainly emphasize his appeal as a sympathetic, heroic, and, most importantly, romantic figure. It's no surprise that by the Middle Ages, Valentine was one of the most popular saints in England and France.

Advertisements

4 thoughts on “Valentine’s Day

  1. Với thế giới, bạn chỉ là một ai đó, nhưng với một ai đó, bạn là cả thế giới…Một mùa Valentines nữa lại về… chúc cho mọi người được hạnh phúc bên nửa yêu thương, chúc cho những người còn cô đơn sẽ tìm thấy 1 bờ vai chia sẻ, chúc cho những ai sẽ tìm lại được nhau sau những tháng ngày xa cách… Chúc cho ngày lễ Valentines tràn đầy hạnh phúc, không chỉ là nụ cười mà đôi khi những giọt nước mắt cũng là niềm hạnh phúc… Không có Tình yêu nào vĩnh cửu, chỉ có những giây phút vĩnh cửu của Tình yêu. Chúc cho những ai đã yêu, đang yêu và sắp sửa yêu sẽ mãi mãi được hạnh phúc!!!! :heart:

  2. Cháu cảm ơn chú! Mỗi năm qua đất nước lại càng thêm mới. Nhiều năm trước mới chỉ có ngày 08/3, sau tới 20/10, rồi 14/2, rồi 07/7, toàn quốc được nghỉ ngày 10/3 âm lịch… Hìhì nhiều lắm chú ơi… có thêm cơ hội để lớp trẻ tìm được "một nửa" của mình… để lớp già ôn lại thời trai trẻ… Nhưng điều quan trọng nhất là cảm nhận được ý nghĩa của những khoảng thời gian mình đã trải qua…

  3. "Điều quan trọng nhất là cảm nhận được ý nghĩa của những khoảng thời gian mình đã trải qua"! Nói đúng lắm. Không chỉ là "đã trải qua" mà đang và sắp trải nữa cháu à! Lớp già các chú không chỉ nhớ, trọng tình yêu trong quá khứ mà cũng rất tự hào với tình yêu hôm nay và cả ngày mai, nếu có thể. Chúc cháu luôn hạnh phúc với nửa kia của mình, không chỉ một ngày Valentine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s